Tumppaaminen kannattaa aina
Elimistön puhdistuminen alkaa lähes välittömästi, kun lopetat tupakoinnin. Savuttomuus on terveysteko myös silmille, sillä tupakointi heikentää näköä ja silmäterveyttä.
Teksti: Mari Laine
“Minähän olen tupakoinut koko ikäni. Eihän lopettamisella ole tässä vaiheessa enää mitään merkitystä.”
Tämä näkemys on hyvin tuttu Hengitysliiton Stumppi-neuvonnasta vastaavalle erityisasiantuntijalle Jenni Tuomelalle. Tuomelalla on väitteeseen yksiselitteinen vastaus.
– Aina lopettamisesta on hyötyä, oli tilanne mikä tahansa, Tuomela sanoo.
Elimistö puhdistuu
Lopettamisen hyvät vaikutukset alkavat lähes välittömästi. Syke alkaa palautua normaalille tasolle jo parissakymmenessä minuutissa. Muutaman ensimmäisen päivän aikana nikotiini ja häkä poistuvat elimistöstä. Myös haju- ja makuaisti alkavat parantua, Tuomela kertoo.
Muutamien viikkojen savuttomuuden jälkeen hengitys kevenee, kun verenkiertoelinten ja keuhkojen toiminta paranee. Samalla fyysinen suorituskyky kasvaa, jolloin esimerkiksi portaiden nousu tai kauppareissulla käyminen helpottuvat. Liikkuminen muuttuu kevyemmäksi.
Lopettamisella on useita myönteisiä seurauksia:
- Haistat ja maistat enemmän
- Nukut paremmin
- Stressi vähenee
- Hengityksesi raikastuu
- Keskittymiskykysi paranee
- Fyysinen suorituskykysi kasvaa
- Yskä, hengenahdistus ja limannousu vähenevät
- Sairastut harvemmin hengitystieinfektioihin
Tupakoinnin haittavaikutukset sen sijaan ovat laajoja ja kauaskantoisia. Tupakointi tuhoaa keuhkokudosta ja lisää sydän- ja verenkiertoelinten sairauksia, minkä lisäksi se aiheuttaa muun muassa useita erilaisia syöpäsairauksia sekä lisää riskiä sydänkohtaukseen, sepelvaltimotautiin, aivohalvaukseen ja keuhkoahtaumatautiin. Pitkään jatkunut tupakointi lyhentää myös elinikää.
Tuomelan mukaan tupakoinnin lopettaminen on aina ensimmäinen hoitokeino myös silloin, kun on jo todettu jokin tupakoinnin aiheuttama sairaus. Sauhuttelu vaikuttaa taudin etenemiseen ja heikentää hoidon tuloksia.
– Tupakointi lisää leikkauksiin liittyvien komplikaatioiden riskiä sekä hidastaa haavojen ja murtumien paranemista. Se heikentää myös elimistön vastustuskykyä, ja tupakoijat sairastavat keskimääräistä enemmän akuutteja ylähengitystietulehduksia. Tämän lisäksi tupakointi ja tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa joskus myös lääkitykseen. Tilanteessa kuin tilanteessa lopettamisesta siis on hyötyä, Tuomela huomauttaa.
Toisin sanoen tumppaaminen on paras terveysteko, minkä voit itsellesi tehdä!
Tupakointi uhkaa näkökykyä
Savuttomuus edistää myös silmiesi terveyttä. Tiesitkö nimittäin, että tupakointi on yhteydessä näön ja silmäterveyden heikkenemiseen?
Tupakointi vahingoittaa kaikkia elimiämme, myös silmiä. Silmässä on monia pieniä verisuonia, joiden ansiosta silmä pysyy terveenä ja toimintakykyisenä. Tupakan kemikaalit vahingoittavat näitä verisuonia ja estävät niitä kuljettamasta silmään riittävästi happea. Tupakointi aiheuttaa myös veren epänormaalia hyytymistä ja altistaa silmät raskasmetalleille.
Sauhuttelu heikentää näkökykyä monin tavoin.
Polttamisen haitat silmien terveydelle ilmenevät yleensä vuosien tai vuosikymmenten jälkeen. Tupakointi voi aiheuttaa näön sumentumista tai näkökenttäpuutoksia, ja runsaasti tupakoivilla värien ja kontrastien erottaminen voi heikentyä. Lisäksi savukkeiden savu pahentaa kuivan silmän oireyhtymää.
Vakavimmillaan tupakointi johtaa näkövammaisuuteen, mahdollisesti jopa sokeutumiseen. Tupakointi on keskeinen riskitekijä esimerkiksi kaihin ja silmänpohjan ikärappeuman synnyssä. Silmänpohjan ikärappeuman osalta riski on suurempi sekä nykyisillä että entisillä tupakoijilla verrattuna niihin, jotka eivät ole koskaan tupakoineet. Hyvä uutinen kuitenkin on, että jos tupakoit, lopettaminen on kaikista tehokkain keino estää silmänpohjan ikärappeuman kehittyminen tai eteneminen.
Diabeetikolla tupakointi voi lisätä verkkokalvomuutosten riskiä, sillä se vahingoittaa verkkokalvon verisuonia. Tupakoinnin mahdollinen yhteys diabeettisen retinopatian kehittymiseen on epäselvä.
Tupakointi on yhteydessä myös silmänpaineen kohoamiseen. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan tuoreimmat tutkimukset osoittavat, että tupakoijilla on suurempi riski glaukooman kehittymiselle kuin tupakoimattomilla. On myös havaittu, että mitä useamman askin päivässä polttaa, sitä suuremmaksi glaukooman riski kasvaa. Aiheesta tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta.
Tupakoinnin vaikutukset näköön ja silmien terveyteen ovat kiistattomat. Koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa – tee hyvä päätös jo tänään!
Lopettaminen on mahdollista
Miten tupakoinnin lopettamisessa voi onnistua?
– Ihan varmasti se on kaikille mahdollista, sen uskallan sanoa. Se on selvää, että toisille se on helpompaa kuin toisille. Se ei aina mene edes yksi yhteen sen kanssa, kauanko on tupakoinut, Stumppi-neuvonnan Jenni Tuomela sanoo.
Suurin osa tarvitsee lopettamiseen 3–4 yritystä. Retkahtamisesta ei siis kannata lannistua: et ole yksin!
– Ne eivät ole epäonnistumisia, vaan asiaan kannattaa suhtautua niin, että ne ovat harjoitusta lopettamista varten, oppimiskokemuksia, joiden avulla omasta riippuvuudesta oppii jotain. Monella lopetusyrityksiä on useita ennen kuin tulee se kerta, jolloin onnistuu, Tuomela rohkaisee.
– Epäonnistumiset kertovat, mitkä ovat niitä itselle vaikeita tilanteita, ja miten voi toimia seuraavalla kerralla eri tavalla, etten sytyttäisi sitä tupakkaa, Tuomela jatkaa.
Tuomelan mukaan osa lopettaa tupakoinnin “pikaistuksissaan”, eli sen kummemmin suunnittelematta, ja osa onnistuukin. Tuolloin kuitenkin onnistumisen kannalta tärkeä valmistautuminen jää tekemättä: mitä teen, kun tupakanhimo iskee?
– Kun harkitsee lopettamista, suosittelemme usein, että kannattaa ottaa parin viikon aikalisä. Tutustu omaan riippuvuuteesi: Milloin ja missä tilanteissa poltat? Maistuuko tupakka hyvältä vai poltatko tottumuksesta? Näin opit tunnistamaan itsellesi tärkeät tupakat ja vähemmän tärkeät tupakat, ja tunnistat tilanteet, joihin on hyvä etukäteen varautua. Voit lähteä muuttamaan tapojasi myös jo etukäteen, Tuomela sanoo.
Valmistautumisen avulla lopettajalla on paremmat työkalut mahdollisen tupakanhimon käsittelyyn.
– Kannattaa muistaa, että kovin tupakanhimo kestää 5–10 minuuttia, eli se ei kestä hirveän kauan. Usein riittää, kun keksit jotain tekemistä viideksi minuutiksi, Tuomela huomauttaa.
Vieroitusoireet yksilöllisiä
Tupakan nikotiini aiheuttaa voimakasta riippuvuutta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että lopettaessa voit huomata erilaisia vieroitusoireita. Kun osaat varautua niihin, selviäminenkin helpottuu. Saatat huomata esimerkiksi:
- päänsärkyä
- ärtyneisyyttä
- kärsimättömyyttä
- levottomuutta
- keskittymisvaikeuksia
- vaikeuksia nukkua
- ruokahalun lisääntymistä
– Moni pelkää vieroitusoireita, että miten selviän niistä, kun olen polttanut niin kauan ja paljon. Vieroitusoireet ovat kuitenkin aina hyvin yksilöllisiä. Vaikka olisi pitkä tupakointihistoria, vieroitusoireet saattavat tulla hyvin lievinä tai ne eivät kestä kauan, Tuomela huomauttaa.
Vieroitusoireet ovat voimakkaimmillaan ensimmäisen viikon aikana ja kestävät keskimäärin 3–4 viikkoa.
– Aika moni sanoo, että kun kestää kaksi ensimmäistä viikkoa, alkaa jo helpottaa, Tuomela sanoo.
Riko rutiinit, pysy savuttomana
Kun suunnittelet lopettamista, kannattaa huomioida, että tupakointi aiheuttaa fyysisen riippuvuuden ohella myös psyykkistä ja sosiaalista riippuvuutta. Tuomelan mukaan rutiineja kannattaa rikkoa jo ennen tupakoinnin lopettamista.
– Polta eri paikassa ja tilanteissa kuin aiemmin, myös tilanteissa, joissa se voi tuntua jopa epämukavalta. Näin tupakointiin alkaa liittää myös muita kuin positiivisia ajatuksia, Tuomela vinkkaa.
Tuomelan mukaan on tärkeää myös miettiä, mihin muuhun tarpeeseen poltat kuin nikotiinin tarpeeseen. Onko tupakan sytyttäminen keino irtautua hetkeksi arjesta? Suuntaatko töissä tauolla tupakkapaikalle työkaverien kanssa? Poltatko savukkeen kahvin yhteydessä tai käyttäessäsi alkoholia? Kun tunnistat, mitä muita tarpeita täytät tupakoimalla, voit miettiä paremmin, miten voit täyttää saman tarpeen ilman tupakkaa. Voit esimerkiksi rentoutua pienellä kävelylenkillä tai kuuntelemalla lempimusiikkiasi.
Tupakointitapojesi tunnistaminen ja vaikeiden tilanteiden ennakoiminen auttaa sinua pysymään savuttomana.
VINKIT TUPAKOINNIN LOPETTAMISEEN
- Valmistaudu lopettamiseen.
- Muuta niitä rutiineja, joissa tyypillisesti tupakoit.
- Jos poltat yli 10 savuketta päivässä, voit hyötyä väliaikaisesta nikotiinikorvaushoidosta. Osta ensimmäiset tuotteet apteekista, jotta saat samalla neuvontaa ja ohjausta tuotteiden käyttöön.
- Pyydä tukea läheisiltäsi.
- Etene pienin askelin. Rajoita esimerkiksi tupakoinnin määrää tai paikkoja, joissa tupakoit.
- Varaudu ennakkoon niihin hetkiin, joissa tyypillisesti tupakoit. Suunnittele, miten toimit niissä jatkossa ilman tupakkaa.
- Varaudu tupakanhimoon ja vieroitusoireisiin. Muista, että ne menevät ohi!
- Mieti, miten ja millä voisit paikata ne tarpeet, joihin olet aiemmin käyttänyt tupakkaa.
- Keksi itsellesi jotain mukavaa tekemistä, esimerkiksi uusi harrastus.
- Älä lannistu. Muista, että lopettaminen vaatii usein 3–4 yritystä.
- Palkitse itsesi onnistumisesta. Voit esimerkiksi miettiä, mitä kivaa teet tupakasta säästyneillä rahoilla.
TUKEA TUMPPAAMISEEN
- Tukea ja neuvoja tupakoinnin lopettamiseen saat alueesi terveydenhuollosta tai maksuttomasta Stumppi-neuvontapuhelimesta numerosta 0800 148 484. Stumppi-puhelin palvelee maanantaisin ja tiistaisin kello 10–18, torstaisin kello 13–16.
- Lisää konkreettisia neuvoja tupakoinnin lopettamiseen löydät Hengitysliiton Tänään on oikea päivä – oppaasta.
- Nikotiiniriippuvuustesti tupakoijalle Filha ry:n sivuilla.
Yhteistyössä: Hengitysliitto