RYHMIEN OHJAUS

Ravinto

2. Ryhmäkerta

Aihe: Terveellinen ja monipuolinen ruoka hyvinvoinnin edistäjänä

Ohjaajat: (täydennetään ryhmässä)

Tarjoilut: Karjalanpiirakka / välipalakeksit / marjasmoothie

Kokoontumiskerran runko

  • Ennakkovalmistelut: pöytien asettelu, tarjoilujen valmistaminen, induktiosilmukan testaus, jos käytettävissä
  • Tervetulotoivotukset ja pikakuulumiset ovensuussa
  • Selkeä aloitus: Yhteinen tervetulotoivotus, paikalla olevien toteaminen ääneen, tiedotettavat asiat ja lyhyt johdattelu päivän teemaan
  • Toimintaosio: Terveellinen ja monipuolinen ruoka hyvinvoinnin edistäjänä
  • Loppukeskustelut ja palaute suullisesti
  • Selkeä lopetus: ”Kiitos tästä kerrasta, ensi viikolla jatketaan aiheesta x”
  • Ovensuutunnelmat vapaamuotoisella keskustelulla
  • Turvallisen kotimatkan toivotukset

Teema ja tavoite

Keskustelua terveellisestä ja monipuolisesta ruoasta hyvinvoinnin edistäjänä. Ryhmäläiset saavat tietoa terveellisestä ruoasta ja ideoita omiin ruokavalintoihin.

Toteutus

1. Tervetuloa ja keskustelu. (15–20 min.)

  • Ohjaaja X äänessä, todetaan montako ryhmäläistä paikalla. Nimi- ja kuulumiskierros. Kerrataan tarvittaessa ryhmän pelisäännöt.
  • Keskustellaan edellisen kerran aiheesta. Kysytään, mitä aiheesta jäi mieleen? Ovatko ryhmäläiset tehneet edellisellä kerralla annettua kotitehtävää?

2. Reseptiarvoitus. (5 min.)

  • Ryhmäläisille annetaan vinkkejä reseptien avulla siitä, mitä syötävää tänään on tarjolla. Vasta kun tehtävä on yhdessä ratkaistu, otetaan tarjottavat esiin. Esimerkiksi tänään on tarjolla: vettä, suolaa, ruisjauhoa, vehnäjauhoa, riisiä, maitoa, suolaa (karjalanpiirakan resepti) tai voidaan lukea esim. kaupasta ostettujen välipalakeksien tai smoothien tuoteselosteesta tärkeimmät ainesosat. Arvuuttelun jälkeen nautitaan tarjoilusta. Lähde: Apetta aivoille -hanke

3. Keskustelu. (5–10 min.)

  • Jos joku ryhmäläinen on asettanut itselleen elintapamuutostavoitteen, hän voi kertoa sen ryhmälle, jos haluaa.
  • Ohjaaja kirjaa tavoitteen ylös.

4. Keskustelu. Aiheena “Terveellinen ja monipuolinen ruoka hyvinvoinnin edistäjänä”. (20-30 min.)

  • Oheismateriaali: Tietoisku: Terveellinen ja monipuolinen ruoka.
  • Nostetaan tietoiskusta esille ravitsemukseen liittyvistä keskeisistä asioista: ruokakolmio ja lautasmallit. Yhteisiä tehtäviä.

5. Keskustelu ruokakuvien kuvailun tai ravitsemusaiheisen tietovisan avulla. (20-30 min.) Tehtävä 5a. Jos ryhmässä pelkästään ikääntyneitä, voit valita vaihtoehtoisesti tehtävän 5b.

a) Ruokakuvatehtävä: Oheismateriaali: Ruokakuvien kuvailu. Johdattele keskustelu käyntiin kuvien kuvailulla. Valitse muutama kuva materiaalista. Samalla voitte keskustella ravitsemukseen liittyvistä keskeistä asioista: kasvikset, hiilihydraatit, kuidut, proteiinit, rasva, suola, sokeri, nesteen saanti, sydänmerkki.

b) Ravitsemusaiheinen tietovisa, jos ryhmässä pelkästään ikääntyneitä: Ikääntyneiden ravitsemussuositukset, 10 kysymystä: totta vai tarua? Oheismateriaali: Tietovisa: Apetta aivoille tietovisan väittämät ja vastaukset. Linkki: Apetta-aivoille-tietovisan-vaittamat-ja-vastaukset-tulostus.pdf (ryhmarenki.fi) Lähde: Apetta aivoille -hanke.

6. Lyhyt taukojumppa. Oheismateriaali: Taukojumppa 2. (5 min.)

7. Pienryhmätehtävä. Oheismateriaali: Pienryhmät ravintokeskustelu. (10–15 min.)

  • Keskustelua 3–4 hengen ryhmissä aiheesta: Miten näkövammaisuus voi vaikuttaa ruokavalintoihin? Myönteisten vertaistuellisten vinkkien ja niksien jakaminen.

8. Keventävä tehtävä loppuun, jos jää aikaa. (10–15 min.)

  • Oheismateriaali: Ruokasana + nimi.
  • Yhdistä nimi ja asia -tehtävä. Tee sanoista pareja niin, että toinen sana on nimi ja toinen sana on asia, esim. Marie-keksi, Ahti-silli. Yhdessä ne muodostavat ruokaan tai juomaan liittyvän sanan, tuotteen tai tuotemerkin. Lue ensimmäinen sana listalta ja ryhmäläiset arvaavat siihen sopivan toisen sanan. Lähde: Apetta aivoille -hanke.

9. Kotitehtävä. Tutki omaa jääkaappia tai ruokakaappia. (5 min.)

  • Minkä tuoteryhmän tuotteita on eniten: maito-, kasvis-, vilja- vai lihatuotteita?

10. Ryhmän päätös. (5–10 min.)

  • Hyvän mielen kierros. Jokainen voi sanoa jonkin asian, josta viime aikoina tai tällä ryhmäkerralla on tullut hyvä mieli. Tai ryhmäläisiltä voi kysyä: Oivalsitko jotain uutta? Miten voit hyödyntää oppimaasi? Päätöksen on hyvä olla jokaisella ryhmäkerralla samanlainen.

Jaettava materiaali

  • Ryhmän lopuksi jaetaan materiaali tai lähetetään ryhmäläisille
  • Materiaalin muoto: isoteksti, CD-levyt, pistekirjoitus, sähköpostilla/mp3-muodossa ladattavana ryhmäkerran jälkeen.
  • Terveellinen ja monipuolinen ruoka hyvinvoinnin edistäjänä -tietoisku.
Yksityisyyden hallinta
Visus-hankkeen logo. Sininen silmänmuotoinen kuvio, jonka keskellä lukee valkoisin isoin kirjaimin Visus. Sanan ylä- ja alapuolella valkoiset, silmän pupillin muotoja mukailevat kaaret.

Hyödynnämme evästeitä varmistaaksemme Sinulle parhaan mahdollisen palvelun. Voit hallinnoida itse, mitä evästeitä palvelussa otetaan käyttöön ja muuttaa asetuksiasi helposti milloin tahansa.

Välttämättömät

Välttämättömät evästeet auttavat tekemään verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivulla siirtymisen ja sivuston suojattujen alueiden käytön. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä

Jos poistat nämä evästeet käytöstä, emme voi tallentaa asetuksiasi. Tämä tarkoittaa, että joka kerta kun vierailet tällä verkkosivustolla, sinun on otettava evästeet uudelleen käyttöön tai poistettava käytöstä.

Kolmannen osapuolen evästeet

Sivustomme käyttää Google Analyticsia anonyymien tietojen, kuten sivuston kävijämäärän ja suosituimpien sivujen keräämiseen. Tämän evästeen pitäminen käytössä auttaa meitä parantamaan verkkosivustoamme.