Ravinto
2. Ryhmäkerta
Aihe: Terveellinen ja monipuolinen ruoka hyvinvoinnin edistäjänä
Ohjaajat: (täydennetään ryhmässä)
Tarjoilut: Karjalanpiirakka / välipalakeksit / marjasmoothie
Kokoontumiskerran runko
- Ennakkovalmistelut: pöytien asettelu, tarjoilujen valmistaminen, induktiosilmukan testaus, jos käytettävissä
- Tervetulotoivotukset ja pikakuulumiset ovensuussa
- Selkeä aloitus: Yhteinen tervetulotoivotus, paikalla olevien toteaminen ääneen, tiedotettavat asiat ja lyhyt johdattelu päivän teemaan
- Toimintaosio: Terveellinen ja monipuolinen ruoka hyvinvoinnin edistäjänä
- Loppukeskustelut ja palaute suullisesti
- Selkeä lopetus: ”Kiitos tästä kerrasta, ensi viikolla jatketaan aiheesta x”
- Ovensuutunnelmat vapaamuotoisella keskustelulla
- Turvallisen kotimatkan toivotukset
Teema ja tavoite
Keskustelua terveellisestä ja monipuolisesta ruoasta hyvinvoinnin edistäjänä. Ryhmäläiset saavat tietoa terveellisestä ruoasta ja ideoita omiin ruokavalintoihin.
Toteutus
1. Tervetuloa ja keskustelu. (15–20 min.)
- Ohjaaja X äänessä, todetaan montako ryhmäläistä paikalla. Nimi- ja kuulumiskierros. Kerrataan tarvittaessa ryhmän pelisäännöt.
- Keskustellaan edellisen kerran aiheesta. Kysytään, mitä aiheesta jäi mieleen? Ovatko ryhmäläiset tehneet edellisellä kerralla annettua kotitehtävää?
2. Reseptiarvoitus. (5 min.)
- Ryhmäläisille annetaan vinkkejä reseptien avulla siitä, mitä syötävää tänään on tarjolla. Vasta kun tehtävä on yhdessä ratkaistu, otetaan tarjottavat esiin. Esimerkiksi tänään on tarjolla: vettä, suolaa, ruisjauhoa, vehnäjauhoa, riisiä, maitoa, suolaa (karjalanpiirakan resepti) tai voidaan lukea esim. kaupasta ostettujen välipalakeksien tai smoothien tuoteselosteesta tärkeimmät ainesosat. Arvuuttelun jälkeen nautitaan tarjoilusta. Lähde: Apetta aivoille -hanke
3. Keskustelu. (5–10 min.)
- Jos joku ryhmäläinen on asettanut itselleen elintapamuutostavoitteen, hän voi kertoa sen ryhmälle, jos haluaa.
- Ohjaaja kirjaa tavoitteen ylös.
4. Keskustelu. Aiheena “Terveellinen ja monipuolinen ruoka hyvinvoinnin edistäjänä”. (20-30 min.)
- Oheismateriaali: Tietoisku: Terveellinen ja monipuolinen ruoka.
- Nostetaan tietoiskusta esille ravitsemukseen liittyvistä keskeisistä asioista: ruokakolmio ja lautasmallit. Yhteisiä tehtäviä.
5. Keskustelu ruokakuvien kuvailun tai ravitsemusaiheisen tietovisan avulla. (20-30 min.) Tehtävä 5a. Jos ryhmässä pelkästään ikääntyneitä, voit valita vaihtoehtoisesti tehtävän 5b.
a) Ruokakuvatehtävä: Oheismateriaali: Ruokakuvien kuvailu. Johdattele keskustelu käyntiin kuvien kuvailulla. Samalla voitte keskustella ravitsemukseen liittyvistä keskeistä asioista: kasvikset, hiilihydraatit, kuidut, proteiinit, rasva, suola, sokeri, nesteen saanti, sydänmerkki. Valitse muutama kuva materiaalipankista:
b) Ravitsemusaiheinen tietovisa, jos ryhmässä pelkästään ikääntyneitä: Ikääntyneiden ravitsemussuositukset, 10 kysymystä: totta vai tarua? Oheismateriaali: Tietovisa: Apetta aivoille tietovisan väittämät ja vastaukset. Linkki: Apetta-aivoille-tietovisan-vaittamat-ja-vastaukset-tulostus.pdf (ryhmarenki.fi) Lähde: Apetta aivoille -hanke.
6. Lyhyt taukojumppa. Oheismateriaali: Taukojumppa 2. (5 min.)
7. Pienryhmätehtävä. Oheismateriaali: Pienryhmät ravintokeskustelu. (10–15 min.)
- Keskustelua 3–4 hengen ryhmissä aiheesta: Miten näkövammaisuus voi vaikuttaa ruokavalintoihin? Myönteisten vertaistuellisten vinkkien ja niksien jakaminen.
8. Keventävä tehtävä loppuun, jos jää aikaa. (10–15 min.)
- Oheismateriaali: Ruokasana + nimi.
- Yhdistä nimi ja asia -tehtävä. Tee sanoista pareja niin, että toinen sana on nimi ja toinen sana on asia, esim. Marie-keksi, Ahti-silli. Yhdessä ne muodostavat ruokaan tai juomaan liittyvän sanan, tuotteen tai tuotemerkin. Lue ensimmäinen sana listalta ja ryhmäläiset arvaavat siihen sopivan toisen sanan. Lähde: Apetta aivoille -hanke.
9. Kotitehtävä. Tutki omaa jääkaappia tai ruokakaappia. (5 min.)
- Minkä tuoteryhmän tuotteita on eniten: maito-, kasvis-, vilja- vai lihatuotteita?
10. Ryhmän päätös. (5–10 min.)
- Hyvän mielen kierros. Jokainen voi sanoa jonkin asian, josta viime aikoina tai tällä ryhmäkerralla on tullut hyvä mieli. Tai ryhmäläisiltä voi kysyä: Oivalsitko jotain uutta? Miten voit hyödyntää oppimaasi? Päätöksen on hyvä olla jokaisella ryhmäkerralla samanlainen.
Jaettava materiaali
- Ryhmän lopuksi jaetaan materiaali tai lähetetään ryhmäläisille
- Materiaalin muoto: isoteksti, CD-levyt, pistekirjoitus, sähköpostilla/mp3-muodossa ladattavana ryhmäkerran jälkeen.
- Terveellinen ja monipuolinen ruoka hyvinvoinnin edistäjänä -tietoisku.