TIETOISKU: TERVEYTTÄ RUOASTA NÄKÖVAMMASTA HUOLIMATTA
Miten näkövammaisuus voi vaikuttaa terveellisiin ruokavalintoihin?
Näkövamman myötä ruokavalion joustavuus voi vähentyä. Ihminen voi tulla epäluuloisemmaksi ja mustavalkoisemmaksi syömisen suhteen. Uusien ruoka-aineiden kokeilu voi olla hankalaa, jos kaupassa ei näe lukea tuoteselosteita tai kaupassa käyvä avustaja tuo aina samat ruokatuotteet. Myös tietoa uusista tuotteista esimerkiksi mainosten kautta voi olla vaikeaa saada.
Uusiin ruoka-aineisiin voi totutella lisäämällä niitä tuttuihin makuihin ja tarjoamalla niitä tuttujen ruokien rinnalla. Suolan, rasvan, sokerin ja kuidun määrien osalta kannattaa hyödyntää Sydänmerkki-tuotteita.
Heikkonäköisen tai sokean voi olla vaikea pilkkoa ruoka-aineita. Kaupoissa myydään paljon valmiiksi pilkottuja tuotteita:
- keittojuurekset, salaattisekoitukset, hedelmät
- kalafileet, paloitellut lihat
- valmisruokatiskit: lämmin/kylmä ruoka
- einesruokien tuunaus
- kasvissoseita tuoreena ja pakasteena
- pakastetuotteet
- säilykkeet
Sopivan kokoisen ruoka-annoksen ottaminen voi olla vaikeaa, jos ei näe. Oikean kokoisen annoksen ottamisessa auttavat:
- lautasen koko
- mitatut annostelukauhat tai dl-mitta
- ruokapäiväkirja, joka tuo näkyväksi mitä todella syö
Ruoasta tulee nauttia
Mielihyvän merkitys ravitsemuksessa on tärkeää. Jos näköaisti on heikko tai sitä ei ole käytettävissä, ei ruoasta saa mielihyvää näköaistin kautta. Tämä voi heikentää ruokahalua. Ruoasta kannattaakin nauttia kaikilla aisteilla: tuoksuttele, tunnustele ja makustele. Yhdessä jonkun toisen kanssa syöminen tuo myös ruokailoa.
Käytännön vinkkejä helpompaan, turvallisempaan ja terveellisempään ruoanvalmistukseen:
- Varmista hyvä yleisvalaistus sekä kohdevalaistus työtasoille mahdollisesti jäljellä olevan näön varassa työskentelyn helpottamiseksi.
- Pidä ruoka-aineet ja laitteet samoilla paikoilla, jotta ne löytyvät helposti ja nopeasti. Hyvä järjestys ja siisteys myös ennaltaehkäisee tapaturmia.
- Hyödynnä värikontrasteja mahdollisesti jäljellä olevan näön tueksi. Valitse kahvikupiksi valkoinen kuppi ja puurolautaseksi tai leivontakulhoksi tumma väri.
- Säilytä puukkoja ja veitsiä turvallisuuden vuoksi laatikon sijaan veitsitelineessä tai seinälle kiinnitettävällä magneettilevyllä. Saksia ja yleiskonetta voi käyttää myös ruoka-aineiden pilkkomiseen. Juustohöylää voi käyttää kuorimiseen ja kananmunaleikkurilla voi viipaloida pehmeitä raaka-aineita.
- Käytä puhuvia laitteita, kuten vaakoja ja ajastimia.
- Käytä imukupeilla tai liukuesteillä varustettuja leikkuulautoja, kulhoja ja muita ruoanvalmistusastioita.
- Korkeareunaiset leivonta- ja ruoanlaittoastiat helpottavat ruoanvalmistusta.
- Hyödynnä kuumien juomien kaatamisessa nestepinnan ilmaisimen käyttöä.
- Ruokaostosten tekeminen verkossa voi olla hyvä vaihtoehto. Siellä voi vertailla tuotteiden ravintosisältöjä ja valita tuotteita helposti napin painalluksella.
- Valitse helppoja ja nopeita reseptejä. Esimerkiksi erilaiset keitot, pastat, uuniruoat, salaatit ja wokit.
- Käytä reseptien lukemisessa suurentavia tai puhuvia apuvälineitä, joita on myös puhelimelle ja tietokoneelle.
- Hyödynnä harkiten käyttövalmiita elintarvikkeita, kuten kasviksia, hedelmiä, valmiita kastikkeita ja valmisruokia. Varmista kuitenkin tuotteiden ravintosisältö, koska monet valmisruoat sisältävät paljon rasvaa, sokeria ja/tai suolaa. Usein maustamaton vaihtoehto on terveellisin.
- Tee ruokia isoja määriä kerrallaan ja pakasta valmiita annoksia, jotta voit lämmittää niitä mikrossa ja syödä kiireisinä päivinä.
- Hyödynnä pistekirjoitusta tai erilaisia kosketeltavia pintoja, kuten teipinpalasia, askartelutarvikkeita tai kuumaliimapisaroita purkkien ja laitteiden merkitsemiseen.