RYHMIEN OHJAUS

TIETOISKU: RUOKAPYRAMIDI JA LAUTASMALLI

Ruokapyramidi

Terveellistä ja monipuolista ruokavaliota voidaan kuvata ruokapyramidilla, joka on alhaalta ylöspäin kapeneva kolmio. Ruokapyramidi kuvastaa eri ruoka-aineiden määriä hyvässä ruokavaliossa. Pyramidi on jaettu kuuteen päällekkäin olevaan kerrokseen, joista osa on jaettu kahteen tai kolmeen eri lohkoon. Pyramidin pohjalla olevia ruokia olisi hyvä syödä runsaasti ja päivittäin ja huipulla olevia ruokia vähemmän ja harvoin.

Ruokapyramidin alin osa on pyramidin levein osa. Ruokapyramidi alhaalta ylöspäin kuvattuna:

  • Terveellisen syömisen perustana ovat kasvikset ja marjat ja hedelmät.
  • Kasvisten jälkeen ruokavaliota täydennetään täysjyväviljavalmisteilla ja perunalla. Hyviä viljavalmisteita ovat täysjyväviljalisäkkeet (pasta, riisi, ohra, kaura ja muut jyvät) sekä leipä, puuro ja mysli. Peruna on hyvä valinta ilmaston näkökulmasta.
  • Kolmannen kerroksen muodostavat ravintorasvat ja pähkinät sekä maito ja kasvipohjaiset juomat ja niistä tehdyt valmisteet.
  • Kolmanneksi ylin kerros koostuu kalasta ja kalavalmisteista sekä palkokasveista ja kasviproteiinivalmisteista.
  • Toiseksi ylimmän kerroksen muodostavat punainen liha, siipikarjan liha ja kananmuna.
  • Kolmion ylimmän, pienimmän kerroksen muodostavat sattumat. Niihin lasketaan mukaan mm. sokeri- ja rasvapitoiset leivonnaiset, makeiset, rasvaiset makkarat ja juustot sekä makeutetut juomat.

Lautasmalli

Lautasmalli on hyvä apu ravitsevan ja monipuolisen aterian koostamisessa. Lautasmallissa lautanen on jaettu neljään eri osaan.

Lautasmallissa:

  • lautasen täyttäminen aloitetaan kasviksilla: salaatit, raasteet ja kypsennetyt kasvikset, joita on vähintään puolet lautasesta
  • neljäsosa perunaa, pastaa, riisiä tai viljaa
  • neljäsosa proteiininlähdettä: kala, kana, liha, kananmuna, kasviproteiini

Lisäksi viipale täysjyväleipää margariinilla voideltuna, salaattiin öljyä tai öljykastiketta, ruokajuomaksi esim. rasvaton maito, piimä tai vesi ja jälkiruoaksi marjoja tai hedelmiä.

Myös keitto- ja pataruoat sopivat pääruoille. Valmisaterian tai puolivalmisteen voi myös tuunata lautasmallin mukaiseksi lisäämällä kasviksia ateriaan. Monet valmisateriat sisältävät runsaasti suolaa, joten niistä kannattaa valita Sydänmerkillä varustettu tuote.

Ikääntyneen lautasmalli

Ikääntyneen lautasmallissa lautanen on jaettu kolmeen osaan.

Lautasmallissa:

  • yksi kolmasosa lautasesta täytetään kasviksilla
  • toinen osa perunaa, pastaa, riisiä tai viljaa
  • kolmas osa proteiininlähdettä: kala, kana, liha, kananmuna tai palkokasvipohjainen tai muu kasviproteiini
Yksityisyyden hallinta
Visus-hankkeen logo. Sininen silmänmuotoinen kuvio, jonka keskellä lukee valkoisin isoin kirjaimin Visus. Sanan ylä- ja alapuolella valkoiset, silmän pupillin muotoja mukailevat kaaret.

Hyödynnämme evästeitä varmistaaksemme Sinulle parhaan mahdollisen palvelun. Voit hallinnoida itse, mitä evästeitä palvelussa otetaan käyttöön ja muuttaa asetuksiasi helposti milloin tahansa.

Välttämättömät

Välttämättömät evästeet auttavat tekemään verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivulla siirtymisen ja sivuston suojattujen alueiden käytön. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä

Kolmannen osapuolen evästeet

Sivustomme käyttää Google Analyticsia anonyymien tietojen, kuten sivuston kävijämäärän ja suosituimpien sivujen keräämiseen. Tämän evästeen pitäminen käytössä auttaa meitä parantamaan verkkosivustoamme.