AJANKOHTAISTA

TerveysVerstas-ryhmäläiset seisovat ryhmätilassa. He ovat nostaneet kätensä kohti kattoa ja tekevät venytystä kyljelle.

TerveysVerstas-toiminta on tutkitusti vaikuttavaa

Visus-hankkeen TerveysVerstas-hyvinvointiryhmien vaikuttavuudesta ja merkityksellisyydestä on nyt tutkittua tietoa. Ensimmäisiä tutkimustuloksia TerveysVerstas-pilottitutkimuksesta julkaistiin Visus-seminaarissa perjantaina 1.11. Tutkimustuloksia kertoi seminaariyleisölle Oulun yliopiston GeroNursing Centren yliopistonlehtori, post doc -tutkija Heidi Siira.

Näkövammaisille suunnatuilla hyvinvointiryhmillä on vaikuttavuutta osallistujien fyysiseen toimintakykyyn, ilmenee tuoreesta TerveysVerstas-hyvinvointiryhmiä koskeneesta pilottitutkimuksesta.

Tutkimuksessa kartoitettiin Visus-hankkeen alkuvaiheessa toteutettujen vertaistuellisten TerveysVerstas-hyvinvointiryhmien vaikuttavuutta ja merkityksellisyyttä näkövammaisten osallistujien hyvinvointiin, toimintakykyyn ja elämänlaatuun.

Tutkittavien itsearvioidussa fyysisessä toimintakyvyssä ja mitatussa fyysisessä suorituskyvyssä tapahtui eniten positiivisia ja tilastollisesti merkitseviä muutoksia tarkastelluista osa-alueista.

Koetussa terveydessä, psyykkisessä hyvinvoinnissa ja elintavoissa havaittiin pieniä positiivisia muutoksia, jotka eivät olleet tilastollisesti merkitseviä. Ne antavat kuitenkin viitteitä siitä, että terveellisiin elintapoihin painottuvalla ryhmätoiminnalla voi olla edullisia vaikutuksia osallistujien valintoihin esimerkiksi elintarvikkeissa ja liikuntatottumuksiin.

Ryhmätoiminta oli merkityksellistä, sillä tutkittavien odotukset ja toiveet ryhmätoiminnalle täyttyivät. He kokivat TerveysVerstas-toiminnan hyödylliseksi hyvinvointinsa, toimintakykynsä, terveytensä ja elämänlaatunsa sekä elintapojensa näkökulmasta.

Tutkimukseen osallistui 19 henkilöä

Tutkittavat arvioivat terveyteen liittyvän elämänlaatunsa kohtuullisen korkeaksi sekä lähtötilanteessa että seurannan jälkeen. Elämänlaatu ei muuttunut seuranta-aikana tilastollisesti merkitsevästi. Tarkasteltaessa tutkittavien terveyteen liittyvää elämänlaatua sen eri ulottuvuuksilla seuranta-aikana havaittiin kuitenkin monia kliinisesti tärkeitä muutoksia.

TerveysVerstas-pilottiryhmiin osallistui yhteensä 19 henkilöä. Tutkimus oli pääosin määrällinen pilottitutkimus ja se toteutettiin syksyn 2023 ja talven 2024 aikana. Tutkimusaineiston keräsi Visus-hankkeen projektityöntekijä hyvinvointiryhmien pilotoinnin yhteydessä Lapin Näkövammaiset ry:n toiminta-alueella Kemissä ja Pohjanmaan Näkövammaiset ry:n toiminta-alueella Seinäjoella.

Määrällinen tutkimusaineisto kerättiin kyselylomakkeiden avulla strukturoidusti haastatellen ennen ryhmien alkua ja niiden päättymisen jälkeen sekä fyysisellä suorituskykytestillä (SPPB). Laadullinen tutkimusaineisto kerättiin puolistrukturoiduilla ryhmähaastatteluilla.

Hankkeen tutkimusyhteistyökumppanina toimi Oulun yliopiston ikääntyneiden kuntoutumista edistävän hoitotyön tutkimus- ja osaamiskeskus GeroNursing Centre (GNC), jonka post doc -tutkija tallensi ja analysoi tutkimusaineistot soveltuvin määrällisin ja laadullisin tutkimusmenetelmin.

Tutkimustuloksista julkaistaan lisää tietoa vuosien 2024-2025 taitteessa. Tuolloin julkaistaan myös tutkimusraportti.

Lisätietoja:

Mari Laine
projektikoordinaattori
puh. 0400 313 852
mari.laine@natery.fi

Heidi Siira
yliopistonlehtori, post doc -tutkija
puh. 040 572 0417
heidi.siira@oulu.fi