Alkoholi voi vaurioittaa silmän kudoksia
Alkoholi aiheuttaa sekä fyysistä että psyykkistä riippuvuutta. Alkoholi voi aiheuttaa haittoja sekä juojan terveydelle että hänen lähipiirilleen. Alkoholi vaikuttaa kaikkialla elimistössä, joten säännöllinen runsas alkoholin käyttö voi vaurioittaa lähes jokaista ihmisen elintä, myös silmiä.
Teksti: Maria Tyhtilä
Julkaistu 25.10.2023
ALKOHOLI VAIKUTTAA SILMÄTERVEYTEEN
Yleisimpiä alkoholin käyttöön liittyviä terveyshaittoja ovat alkoholin vaikutukset erilaisiin syöpäsairauksiin, verenkierto- ja ruuansulatuselimistön sairauksiin, mielenterveyteen, uneen sekä tapaturmiin.
Alkoholi voi vaurioittaa silmän kudoksia, kuten sarveiskalvoa, sidekalvoa, verkkokalvoa ja näköhermoa. Alkoholin käyttö voi lisätä silmänpohjan rappeuman kehittymisen riskiä, mutta taustalla vaikuttavat mekanismit ovat vielä epäselviä. Alkoholin käytön on todettu olevan yhteydessä näön heikkenemiseen, mutta se ei varsinaisesti lisää diabeettista retinopatiaa. Glaukooman osalta tutkimustulokset ovat ristiriitaisia ja lisää yksityiskohtaisia tutkimuksia tarvitaan.
Alkoholin käyttö vaikuttaa monella tapaa uneen ja vaikutus on yksilöllistä.
Alkoholin käyttö saattaa helpottaa nukahtamista, mutta uni ei ole samalla tavalla palauttavaa ja virkistävää kuin selvin päin. Alkoholi nostaa sykettä. Alkoholin juominen saa aikaan heräilyä ja vähentää REM-unta, joka on tärkeää kehon ja mielen palautumisessa. REM-unen aikana näemme unia ja silloin myös tietoa tallentuu pitkäaikaiseen muistiin. Runsas alkoholin käyttö on yleinen unettomuuden syy. Jo yksi alkoholiannos voi heikentää unenlaatua ja pahentaa unettomuuskierrettä.
Alkoholi sisältää runsaasti energiaa. Mitä makeampi ja vahvempi juoma on, sitä enemmän siinä on energiaa. Alkoholi sisältää lähes yhtä paljon kaloreita kuin rasva. Alkoholin energia on ylimääräistä, koska se ei kelpaa ateriaksi. Lisäksi alkoholin käyttö usein lisää ruokahalua. Runsas alkoholin käyttö myös muuttaa ruokailua epäsäännöllisemmäksi ja vähentää liikkumista. Näistä syistä alkoholin käyttö voi johtaa painon nousuun.
Alkoholittomat viinit, oluet ja siiderit sisältävät vähemmän kaloreita verrattuna alkoholipitoisiin juomiin. Näkövammaisilla esiintyy useammin ylipainoa ja lihavuutta kuin muulla väestöllä. Ilmiö on havaittavissa sekä Suomessa että kansainvälisesti.
ALKOHOLI JA LIIKUNTA OVAT HUONO YHDISTELMÄ
Liikunnan harrastaminen krapulassa tai alkoholin juomisen aikana on terveydelle vaarallista. Alkoholi nostaa veren sokeria ja sen jälkeen laskee sitä tavallista matalammalle tasolle. Alkoholi poistaa kehosta nestettä, joten vaarana on myös nestehukka. Alkoholi heikentää kehon motoriikkaa, reaktioaikaa, tarkkuutta, tasapainoa sekä lihasvoimaa, minkä vuoksi liikunta alkoholin vaikutuksen alaisena lisää tapaturma- ja rasitusvammariskiä. Krapulassa liikkumisesta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Siksi liikuntasuoritusta kannattaa siirtää ainakin seuraavan päivän yli, jos on juonut alkoholia.
Alkoholin käyttö on erityisen haitallista sekakäyttönä eli yhdistettynä lääkkeiden väärinkäyttöön tai laittomien huumeiden käyttöön. Myös tupakointi pahentaa alkoholista aiheutuvia terveyshaittoja. Ikääntyessä elimistön nestemäärä pienenee, joten alkoholin haitat tulevat esiin jo pienemmillä annoksilla.
Tilastotietoa ja tutkimusta vammaisten henkilöiden päihteiden käytöstä on vähän. Vammaisilla henkilöillä on usein kiusatuksi, torjutuksi ja ulossuljetuksi tulemisen kokemuksia yhteiskunnassa ja erilaisissa yhteisöissä. Heillä on myös haasteita työllistyä. Nämä ovat merkittäviä riskitekijöitä myös päihdehaitoille.