Ajankohtaista

Vasemmassa reunassa pinkki käsipaino, jonka ympärillä mittanauha. Pyöreällä puutarjottimella lohipala, juustoa, kananmuna, pähkinöitä sekä kasviksia ja hedelmiä. Oikeassa reunassa vesipullo.

TerveysVerstas aloittaa Meri-Lapissa lokakuussa

Lämpimästi tervetuloa mukaan näkövammaisten vertaistuelliseen hyvinvointiryhmään! Kokoonnumme syksyn aikana kymmenen kertaa. Mukaan mahtuu 12 osallistujaa. Ilmoittautuminen ryhmään on nyt käynnissä.

Aika: 19.10.–21.12.2023.

Paikka: Kemin seudun Näkövammaisten kerhohuone Annantupa, Keskuspuistokatu 28, 94100 Kemi.

Hyvinvointiryhmän sisältö

Meri-Lapin TerveysVerstas on kaikille näkövammaisille avoin vertaistuellinen hyvinvointiryhmä, joka kokoontuu Kemissä kymmenen kertaa syksyllä 2023. Tapaamisissa käsitellään monipuolisesti terveyden eri osa-alueita. Perehdymme yhdessä esimerkiksi näihin teemoihin:

  • Terveellinen ravinto
  • Liikunta ja liikkumisen lisääminen omaan arkeen
  • Uni, lepo ja palautuminen
  • Mielen hyvinvointi sekä muistin ja sosiaalisten suhteiden merkitys
  • Päihteet ja tupakointi
  • Tuki- ja liikuntaelinterveys, kuten tasapainon ja lihaskunnon merkitys

Osallistujat saavat käytännönläheistä tietoa siitä, miten terveellisiä elämäntapoja ja kokonaisvaltaista hyvinvointia voi lisätä omassa arjessa. Ryhmien toiminta on keskustelevaa ja luottamuksellista. Tietoa jaetaan havainnollisesti, käytännönläheisesti ja innostavasti. Toiminnan suunnittelussa huomioidaan osallistujien toiveet ja lähtökohdat. Ryhmissä voidaan siten toteuttaa esimerkiksi liikuntalajikokeiluja tai terveellisten ruokien kokkaamista yhdessä, osallistujien toiveista riippuen.

Hyvinvointiryhmän järjestäjä

TerveysVerstas on osa Visus-hankkeen toimintaa. Visus on valtakunnallinen näkövammaisten terveyden edistämisen hanke, jonka toteuttaa Fysioterapia-alan Näkövammaiset ry. Toimintaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Meri-Lapin TerveysVerstas toteutetaan yhteistyössä Lapin Näkövammaisten kanssa. Hyvinvointiryhmän vetäjänä on Visus-hankkeen projektityöntekijä Maria Tyhtilä. Ryhmätoimintaan osallistuu myös Mehiläinen Länsi-Pohjan kuntoutusohjaaja Laura Talvensaari. Ryhmässä voi vierailla myös ulkopuolisia asiantuntijoita.

Ryhmään osallistuminen

TerveysVerstaan toiminta on avointa kaikille näkövammaisille riippumatta esimerkiksi iästä tai näkövamman haitta-asteesta. Tapaamiset ja materiaalit toteutetaan näkövammaisille saavutettavassa muodossa, jotta toimintaan voi osallistua ilman avustajaa.

Ryhmä kokoontuu Annantuvalla Kemissä. Tiloihin on esteetön pääsy. Osa tapaamisista saatetaan toteuttaa myös toisaalla Meri-Lapissa. Kaikissa tapaamispaikoissa huomioidaan esteettömyys.

Toivomme osallistujilta sitoutumista ryhmään ja osallistumista kaikkiin sovittuihin tapaamisiin. Aktiivinen osallistuminen on tärkeää, jotta osallistuja saa ryhmästä parhaan mahdollisen hyödyn. Osallistujiin ollaan yhteydessä puhelimitse etukäteen. On siis tärkeää, että olet tavoitettavissa jo ennen hyvinvointiryhmän käynnistymistä.

Tärkeintä on, että sinulta löytyy aikaa ja innostusta lisätä hyvinvointia ja terveellisiä elämäntapoja omassa arjessasi. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Hyvinvointiryhmän vaikuttavuusarviointi

TerveysVerstaan toiminnasta tehdään terveystieteellistä tutkimusta, jossa ollaan kiinnostuneita siitä, miten TerveysVerstaan toiminta vaikuttaa ryhmään osallistuvien hyvinvointiin, elämänlaatuun, terveyteen ja toimintakykyyn. Tutkimus on parhaillaan suunnittelu- ja valmisteluvaiheessa. Ryhmään ilmoittautuvia informoidaan tutkimuksesta tarkemmin ja heidän halukkuuttaan osallistua tutkimukseen tiedustellaan syksyn aikana. Tutkimuksesta vastaa Oulun yliopiston Ikääntyneiden kuntoutumista edistävän hoitotyön tutkimus- ja osaamiskeskus GeroNursing Centren post doc -tutkija Heidi Siira.

Tarkemmat tiedot ja ilmoittautuminen

Ryhmän tapaamispäivät: 19.10., 26.10., 2.11., 9.11., 16.11., 20.11. (maanantai), 30.11., 7.12., 14.12. ja 21.12. Ryhmä kokoontuu siis kerran viikossa, pääasiassa torstaisin. Poikkeuksena viikko 47, jolloin kokoonnumme maanantaina. Kokoonnumme yhteensä 10 kertaa.  Kukin tapaaminen alkaa kello 13.00 ja kestää 2–3 tuntia. Kellonaika tarkentuu vielä ryhmään ilmoittautuneiden tarpeiden mukaan. Haluamme varmistaa, että myös työssä käyvillä on mahdollisuus ehtiä mukaan tapaamisiin.

Hinta: 40 euroa. Ilmoittautuminen ryhmään alkaa maanantaina 4.9. klo 9.00.

Osallistujamäärä: 12 henkilöä.

Osallistumis- ja peruutusehdot: Jos ryhmään osallistuminen perutaan alle kaksi viikkoa ennen ryhmän alkamista tai sitä ei peruta lainkaan, osallistumismaksua ei palauteta. Maksu palautetaan, jos perujalla on esittää lääkärintodistus sairastumisesta tai tilalle saadaan toinen osallistuja.

Lapin Näkövammaiset ry tukee ryhmään osallistuvien matkakustannuksia. Kustannusten osalta lisätietoja antaa Lapin Näkövammaiset ry:n vastaava ohjaaja Juha Romakkaniemi, puh. 040 742 6970.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: Maria Tyhtilä puh. 0400 305 003, maria.tyhtila@fanry.fi.